Over Aruba

Over Aruba

Aruba behoort samen Curaçao en Bonaire tot de ABC-eilanden van de Kleine Antillen. Het eiland is ongeveer even groot als Texel. Aruba is 32 km lang en 10 km breed, en heeft een oppervlakte van ongeveer 112 km².

Aruba is het kleinste ABC-eiland en ligt ten westen van Curaçao en Bonaire, ongeveer 30 km ten noorden van Venezuela. Aruba heeft een bevolking van bijna 120.000 inwoners.

Aruba is een populaire bestemming in het Caribisch gebied vanwege de kilometerslange witte zandstranden en helderblauwe zee.

Klimaat

Op Aruba is het bijna altijd mooi weer, de gemiddelde temperatuur ligt tussen de 28-30°C. ’s Nachts koelt het af tot zo’n 25°C. De noordoostelijke passaatwind zorgt voor een heerlijke verkoeling.

De temperatuur van het zeewater is gemiddeld 29°C, een heerlijke temperatuur om te zwemmen, snorkelen, duiken of te surfen.

Aruba valt buiten de orkaanzone. De meeste regen valt tussen oktober en februari, dit zijn vaak korte tropische regenbuien. Zo’n bui zorgt voor verfrissing waarna de zon het weer overneemt. De warmste periode is van augustus tot oktober, omdat het in deze maanden het minste waait.

Geld

De munteenheid op Aruba is de Arubaanse gulden of florin (AWG). De Amerikaanse dollar (USD) wordt ook bijna overal geaccepteerd.

De Arubaanse gulden is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar tegen een koers van 1,79 gulden op 1 dollar. De waarde is hiermee gelijk aan die van de Antilliaanse gulden. Op Aruba kun je echter niet met de Antilliaanse gulden betalen en de Arubaanse gulden kun je ook niet op de andere eilanden gebruiken.

Je kunt op veel plaatsen betalen met je pinpas. De meeste banken in Nederland hebben voor de veiligheid betaalpassen geblokkeerd voor gebruik buiten Europa. Denk er aan om je pinpas op ‘aan’ te zetten als je naar Aruba gaat. Als je geld pint dan kun je meestal kiezen tussen Arubaanse gulden of Amerikaanse dollars. De meeste creditcards worden in de hotels, restaurants en winkels geaccepteerd.

Het prijsniveau op Aruba ligt hoger dan in Nederland. De hoogte van fooien is gebaseerd op het Amerikaanse fooiensysteem. Een fooi van 15% wordt meestal al in rekening gebracht bij restaurants, als je nog extra fooi wilt geven, dan is 10% gebruikelijk.

Taal

De officiële taal op Aruba is Nederlands en Papiamento, een mengeling van Portugees, Spaans, Engels, Nederlands en Afrikaanse talen. Het Papiamento heeft op Aruba een eigen spelling, die afwijkt van de spelling op Curaçao en Bonaire.

In de meeste hotels, restaurants, winkels, etc. wordt ook vloeiend Engels en Spaans gesproken. Doordat het toerisme erg is ingesteld op Amerika spreken veel inwoners beter Engels / Spaans dan Nederlands.

Tijdverschil

Het tijdverschil met Nederland is in de winter 5 uur, en in de zomer 6 uur.

Water

Het kraanwater op Aruba is drinkbaar en van goede kwaliteit. Doordat de waterleidingen op veel plekken op Aruba boven de grond liggen is het water uit de kraan vaak wel lauw warm. Als je graag koud water drinkt dan is het slim om een kan met kraanwater in de koelkast te zetten.

Elektriciteit

Het voltage op Aruba is 110-120 volt. Om je eigen apparaten uit Nederland te kunnen gebruiken heb je een reisstekker met twee platte polen nodig. Dit is dezelfde reisstekker als in de Verenigde Staten wordt gebruikt.